

Istoria Colegiului Național "Mihai Eminescu"
De-a lungul a peste trei secole și jumătate de ani de activitate, au absolvit liceul "Mihai Eminescu" zeci de mii de tineri. O mare parte din aceștia au urmat învățământul superior. Elevii sunt cei care prin calitățile lor au ridicat prestigiul liceului nostru, ajungând ca numele Colegiului National "Mihai Eminescu" sa răsune azi în întreaga țară.
Liceul își are originile prin anul 1634, când iezuiții primesc aprobarea de a deschide un colegiu în oraș. Noua instituție este susținută printr-un edict de întărire dat în 1639 la Viena de către împăratul Ferdinand al III-lea. Funcționează cu puține excepții până în 1804, când printr-un decret dat de Francisc I este susținut din fondurile statului.
Tot în 1804 se înființează și un liceu episcopesc care în 1850 se unește cu gimnaziul. Pe baza unui demers energic al episcopului romano-catolic gimnaziul este preluat de stat în 1863, fiind decretat gimnaziu regesc catolic - gimnazium regium.
Cu toate că în acest liceu au învățat tineri aparținând tuturor etniilor din acest ținut, este de remarcat faptul că tot timpul numărul elevilor români a fost cel mai mare. Limba de predare s-a modificat odată cu anii evoluând de la latină la maghiară, la germană și apoi la română.
Nedreptatea de veacuri îndurată de românii sătmăreni este reparată începând cu 15 iulie 1919 când ia naștere Liceul "Mihai Eminescu", prima instituție de învățământ secundar cu limba de predare română din orașul Satu Mare.
Prestigiosul așezământ a fost botezat pe buna știință Liceul "Mihai Eminescu", pentru ca poetul să rămână întipărit în memoria urmașilor pentru veșnicie, ca fiind cea mai măreață figură a poeziei românești, pe care să o poarte în inima sa fiecare elev și profesor slujitor al acestui așezământ, iar instituția să fie cel mai de seamă pilon și focar de cultură românească în partea de nord-vest a țării.
Ce putea fi mai de preț în anul 1919 decât un liceu românesc, un liceu pentru românii care și-au dorit atât de mult să învețe, să simtă, să trăiască, să respire românește?
Acest eveniment era răsplata eforturilor depuse de cei din oraș, era împlinirea dorinței lor arzătoare. La mijloc de iulie 1919, când rănile provocate de război erau incă proaspete, la Satu Mare s-au deschis porțile unui lăcaș de cultură românească, care avea sa pregătească zeci de generații, dând țării cadre valoroase ce s-au afirmat în toate domeniile vieții culturale, politice, economice. Primul director al liceului, Dr. Vasile Lohan, s-a preocupat îndeaproape de deschiderea cu succes a primului an școlar al unității, anul 1919-1920.
Directorii noștri

Rotaru Liviu
2004 - 2005; 2017 - prezent

Pop Ioan
2005 - 2017

Maiorescu Ioan
2001 - 2005

Dragi elevi,
E bine să fiți conștienți că eforturile noastre au ca obiectiv principal construirea unei cariere de succes pentru voi. Noi, dascălii, ne angajăm să vă îndrumăm pentru a stăpâni informația și pentru a conduce sistemul de valori în societate. Viitorilor elevi ai școlii le transmitem să aspire cu încredere la statutul de elev al Colegiului Național Mihai Eminescu, asigurându-le nu doar un program de învățare și educare, ci și unul destinat integrării cât mai facile în învățământul superior și apoi în domeniul de activitate profesională ales.
Dir. Rotaru Liviu

Evenimente


Altele
Matematică - Informatică
În anul școlar 2017-2018 specializarea "Matematică - Informatică" va număra 2 clase, una de intensiv informatică și una de bilingv engleză.
Științe Sociale
În anul școlar 2017-2018 specializarea "Științe Sociale" va număra o clasă.
Științe ale Naturii
În anul școlar 2017-2018 specializarea "Științe ale Naturii" va număra 3 clase, două fiind de bilingv engleză.
Specializările noastre în anul școlar 2017-2018
În anul școlar 2017-2018 colegiul are un număr de 30 clase, repartizate
pe următoarele nivele de studii, profile, specializări:


